Spokojnosť zahraničných investorov ide na úkor Slovákov

22.07.2013 Bratislava

Slovenská národná strana (SNS) upozorňuje na fakt, že spokojnosť zahraničných investorov so s podmienkami Slovenskej republiky pre ich podnikanie, ide na úkor domácich podnikateľských subjektov. SNS reaguje na nedávny prieskum magazínu Site Selection, podľa ktorého je naša ekonomika najatraktívnejšia pre zahraničných podnikateľov.
To, že Slovensko je lídrom regiónu pre zahraničných investorov, vyplýva podľa slov samotných investorov z faktu, že kladne hodnotia zavedenie eura v našej krajine, ale spokojní sú najmä s nízkymi nákladmi na prácu! Podľa SNS síce nízke náklady na prácu na jednej strane predstavujú konkurenčnú výhodu v porovnaní s okolitými krajinami, avšak na druhej strane majú negatívny dopad na zamestnancov a taktiež na štátny rozpočet, pretože do toho idú nižšie odvody a nižšie dane z príjmu. Podľa SNS ide teda o krátkodobý zamestnávateľský ,,benefit“, nakoľko postupom času, v stredno- a dlhodobom horizonte dochádza k postupnému vyrovnávaniu rozdielov v odmeňovaní zamestnancov v jednotlivých krajinách, lenže potom už sú zahraniční investori menej spokojní a z našej krajiny odchádzajú.
Podľa SNS by vláda Slovenskej republiky mal viac dbať o pritiahnutie investorov s vyššou pridanou hodnotou, v prípade ktorých mzdy u zamestnancov nedosahujú také priepastné rozdiely oproti okolitým krajinám.
Nakoniec, postupné zjednocovanie ceny práce v pracovnoprávnych vzťahoch v rámci jednotlivých odvetví, vrátane zavedenia inštitútu minimálnej priemernej európskej mzdy, žiada SNS aj v oficiálnom dokumente strany, preukázanom Európskej únii, ktorý nazvala Žiadosti slovenských vlastencov Bruselu – Popradské memorandum. Aj týmto dokumentom, prijatom 29. Júna 2013 v Poprade, SNS poukazuje na obrovskú diferenciáciu miezd u jednotlivých zamestnávateľov, pôsobiacich na územiach rôznych členských krajín Európskej únie – to nakoniec potvrdzujú aj hodnotenia samotných spokojných zahraničných investorov na Slovensku.

Andrej Danko
predseda SNS
 

Vyberte región